OBSTETRICĂ

obstetrica bucuresti

 

Ce investigații ar trebui să fac dacă nu pot rămâne însărcinată?

În primul rând este indicat un examen ginecologic amănunțit care poate depista o serie de cauze organice.

Acesta va fi completat cu analize specifice pentru depistarea posibilelor infecții sau leziuni de la nivelul vaginului și colului uterin: examenul secreției vaginale, cultura din col, examen Babeș-Papanicolau (eventual însoțit de colposcopie și tipaj HPV).

Ecografia endovaginală ne va aduce noi informații cu privire la uter și ovare, informații ce vor fi completate de HSG (histero-salpingo-grafie) sau HyCoSy (hister-salpigo-contrast-sonography) și de histeroscopie (cu ajutorul ei se și pot rezolva unele cauze de sterilitate – rezecția unor fibroame/polipi/septuri/aderente intracavitare). În urma acestor investigații vom avea o imagine completă asupra uterului (aspectul cavității, forma, dimensiunile, formațiuni anormale în cavitatiea uterină), a salpigelor/trompelor uterine (permeabilitatea ne interesează în mod special), dar și a ovarelor (aspectul ecografic poate fi parțial corelat cu funcționalitatea lor). În completarea acestor investigații se practică laparoscopia exploratorie (și intervențională dacă este cazul) care va evidenția sau confirma o serie de alte cauze ale infertilității- permițând în același timp și tratarea unora dintre acestea).

Analize de sânge
- hormonale pentru a evalua funcționalitatea ovarelor: FSH, LH, AMH, inhibina B, estradiol, progesteron, androstenedione, DHEASș
- hormonale pentru evalua funcționalitatea altor glande cu rol în fertilitate: PRL, TSH
- uzuale pentru verificarea stării generale de sănătate și a metabolismelor, a coagulării: HLG, coagulograma, glicemie, etc.

În funcție de rezultatele și diagnosticele stabilite până în acest stadiu, aceste investigații pot fi completate și cu altele, precum și cu consulturi interdisciplinare de hamatologie, imunologie, etc.

Nu trebuie să uităm că sterilitatea privește cuplul, deci investigațiile trebuie să se adreseze și partenerului!