Acidul folic în sarcină
Ce este acidul folic și ce roluri are în organism?
Acidul folic, sau vitamina B9, vitamina M sau folacina, este o vitamină importantă din grupa B.
Diferenţa între folaţi şi acidul folic este dată de sursa din care provin:
- folaţii se întâlnesc în alimente şi ca formă activă în organism;
- acidul folic se găseşte în cantitate mică în alimente şi organism, dar este cea mai folosită formă de vitamina B9 în suplimentele alimentare şi în alimentele îmbogăţite.
Acidul folic şi folaţii sunt vitamine hidrosolubile şi astfel acestea nu pot fi reţinute de organismul uman şi trebuie consumate zilnic.
Acidul folic este esenţial pentru funcţionarea corectă a creierului şi are un rol important în sănătatea mintală şi emoţională. Aceasta participă la sinteza acizilor nucleici (ADN si ARN) şi este foarte importantă în momentele de dezvoltare rapidă a organismului (sarcină, copilarie, adolescenţă).
Acidul folic este utilizat și pentru producerea suplimentară de sânge în cursul sarcinii. Toate femeile de vârstă fertilă ar trebui să consume minim 200 micrograme de acid folic pe zi (DZR= doza zilnică recomandată).
Limita maximă admisă de acid folic (din suplimente) este de 1000 micrograme chiar în timpul sarcinii și alăptării.
Când ar trebui să începeți să luați acid folic?
În mod normal ar trebui să Începeți să luați acid folic încă înainte de a rămâne gravidă. Defectele de tub neural se dezvoltă în primele 28 de zile de gestație, de multe ori înainte de a afla că sunteți însărcinată.
Dacă sunteți gravdiă și nu ați luat încă acid folic, ar trebui să începeți în primele 3 luni pentru a încerca să prevenți orice defect de tub neural.
Care sunt riscurile când nu se administrează acid folic?
Absența acidului folic crește posibilitatea de a se dezvolta un defect de tub neural (un defect in dezvoltarea coloanei vertebrale = spina bifidă - când măduva spinării este expusă din cauza neînchiderii arcurilor vertebrale în primele 28 de zile sau până la cel mai grav = anencefalia - malformație severă cu ne/subdezvoltarea creierului).
Ce alimente conțin acid folic?
Vegetalele cu frunze cum sunt:
• spanacul, salata, asparagusul, dar și ridichi, brocoli, sparanghel, varză de Bruxelles, suc de roşii etc;
• citricele, sucul de citrice, bananele;
• fasolea, mazarea, lintea;
• pâinea, cerealele, pastele, secara;
• ficatul, rinichii;
• gălbenușul de ou.
De asemenea, toate suplimentele alimentare cu vitamine destinate gravidelor conțin acid folic.
În general, o dietă variată și echilibrată asigură suficient acid folic prin alimentație.
Cea mai bună metodă de prevenire a defectelor de tub neural este de lua 400 mg de acid folic zilnic, cu cel puțin o lună inainte de a ramâne însărcinată și în primele 3 luni de sarcină.
Cum se diagnostichează defectele de tub neural?
Defectele de tub neural sunt însoțite de o creștere a nivelului sanguin matern de Alfafetoproteină.
Aceasta este produsă de către făt și ajunge în lichidul amniotic, dar se găsește și în sângele matern. Testarea ar trebui efectuată la 16-18 săptămâni de gestatie. Nivelele anormal crescute indică o afectare a tubului neural fetal.
Ce alte cauze pot duce la creșterea nivelului AFP?
Alte cauze de creștere a nivelului matern al AFP sunt sarcina gemelară (chiar cu feți fără nicio malformație) și afecțiuni ale placentei.
Femeile cu diabet si afecțiuni hepatice pot avea, de asemenea, nivele crescute ale AFP și în afara sarcinii.
Un nivel crescut al AFP poate semnala și alte afectari congenitale cum sunt: afectare renală severă, boala hepatice, obstrucție esofagiană sau intestinală, sindrom Down, obstrucție la nivelul tractului urinar sau osteogenesis imperfecta (boală manifestată prin fragilitatea oaselor copilului).
Ce teste pot face în plus?
O noua dozare a AFP,
Ecografie pentru morfologia fetala daca nu ati efectuat-o,
Amiocenteza si cariotip.